CiP (Copii în Permacultură) este un proiect inovativ, o colaborare internațională care reunește educatori (din diferite organizații, instituții educaționale și țări) pentru a inspira, împărtăși și sintetiza activitați, idei, bune practici. Pe acest site veți găsi resursele (link) dezvoltate, testate, adaptate și implementate pentru implicarea copiilor în permacultura în moduri distractive și interesante.

Parterneriat intre 5 țări din Europa: Republica Cehă, Slovenia, Italia, UK si România

Oferim servicii de formare și consultanță de înaltă calitate în Europa.

VIZIUNEA CIP

Viziunea noastră pentru viitor este în care oamenii trăiesc în armonie unul cu altul și cu natura și toți copiii pot avea acces la o educație bazată pe eticele: grjia pentru pământ și pentru oameni și impărțirea echitabilă.

CE ESTE PERMACULTURA?

Permacultura este un sistem de design ce creează relații reziliente,sustenabile, între oameni și mediul natural. Permacultura folosește trei etici, Grija față de Pământ, Grija față de oameni și Împărţirea echitabilă a surplusului, ca bază pentru luarea deciziilor, care sunt mai departe detaliate în principiile și instrumentele de design
ale permaculturii. Aceste etici și principii, odată internalizate, pot fi aplicate ca o „lentilă” pentru a proiecta și lua decizii în orice sferă a vieții. Astfel, integrarea permaculturii în educație înseamnă, în mare parte, aplicarea „lentilei permaculturii” în toate aspectele sistemului de învăţământ, incluzând designul spațiilor de învățare, pedagogia, programa, schiţele de lecție și interacțiunile sociale.

DE CE SĂ IMPLICĂM COPIII ÎN PERMACULTURĂ?

Viitorul planetei noastre depinde de o schimbare a conștiinței, în care oamenii și resursele naturale nu mai sunt exploatate fără a se lua în considerare impactul pe termen lung. Sprijinirea celor mici ca, încă din copilăria timpurie să dezvolte o relație de sensibilitate, compasiune și cooperare între ei și lumea naturală este un pas crucial în generarea acestei noi conștiințe.
Copilăria este o perioadă ideală pentru a dezvolta anumite atitudini fundamentale faţă de lume, inclusiv cele privind natura și mediul social. A face permacultură cu copiii îi ajută pe aceștia să învețe preţuirea resurselor și să descopere căi creative de a trăi în armonie cu lumea. Îi sprijină, de asemenea, să dezvolte o cultură a cooperării, mutual prosperă în locul uneia bazate pe competițe
individualistă pentru resurse limitate.

Proiectul Children in Permaculture (CiP) a început ca un proiect Erasmus+ in cadrul caruia, sapte organizatii europene au lucrat impreuna pentru a imbunatati educatia copiilor in contextul formal, informal si non-formal, prin dezvoltarea unor resurse cum ar fi studiile de caz, curricula, planuri de sesiune, filmele si alte resurse. Aceste resurse au fost create pentru a sustine educatorii, invatatorii, practicantii de permaculture, parintii si alti profesori sa practice
educatia holistica si sustenabila alaturi de copii, bazata pe principiile si eticile
permaculturii.

Resurse


VIDEO


Video despre cursurile Children in Permaculture:

Acest videoclip ilustrează nevoia unei noi paradigme în educație, una în care copii să învețe explicit pe copii cum să aibă grijă de pământ și de ceilalți. Videoclipul oferă o introducere a proiectului Copiii în Permacultură cât și toate resursele disponibile.

STUDII DE CAZ

Aceste opt studii de caz oferă exemple privind implicarea copiilor în permacultură în diferite medii sau contexte cum ar fi școli, grădinițe, grădiniță în pădure, fermă ecologică sau home schooling. Fiecare studiu de caz oferă sfaturi, o descriere a contextului, și rezumă aspecte importante pentru a sprijini educatorii în circumstanțe similare să învețe din experiența lor.

Descarca Studii de Caz

 

CATALOGUL RESURSELOR

Catalogul resurselor este o revizuire foarte aprofundată a resurselor existente adecvate utilizării în angajarea copiilor în permacultura. Analizează 316 de resurse, inclusiv resursele destinate explicit introducerii copiilor în permacultură, precum și alte resurse și instrumente relevante. Catalogul conține site-uri Web, cărți, planuri de lecție și cântece.
În timp ce raportul este scris în limba engleză, există o anexă cu lista completă în Limba Romana.

Descarca Catalogul de Resurse

MANUAL

„Grijă faţă de Pământ, Grijă faţă de Oameni şi Împărţirea Echitabilă a Surplusului în Educaţie: Manual pentru Copii în Permacultură” este o carte inovatoare care foloseşte o lentilă permaculturală pentru a inspira o educaţie sustenabilă orientată spre copil. Plin de informaţii novatoare, o nouă programă, sute de idei pentru activităţi, planuri de lecţie, pedagogie holistică şi întrebări de reflecţie, acest volum îi va încuraja pe educatori să iasă în aer liber şi să înveţe de la natură. Este destinat profesorilor de creşă, grădiniţă şi şcoală primară, creatorilor de politici publice, designerilor permaculturali, liderilor de şcoli în pădure, liderilor de cercetaşi, părinţilor, îngrijitorilor, bunicilor, mătuşilor, unchilor şi oricui este interesat de educatia holistică pentru sustenabilitate şi rezilienţă.

 IT CiP book

Descarca Poster
Anexă: Cum să îţi faci cunoscută munca

CURRICULUM

Programa proiectului „Copiii în Permacultură” reprezintă un cadru util de implicare a copiilor în diferite arii ale permaculturii. Este inovativ deoarece nu a mai fost dezvoltată în acest mod în trecut și oferă claritate adecvării pedagogice pentru două grupe de vârstă diferite. Programa a fost creată pentru a oferi o prezentare completă a întregii sfere de acțiune și implicare a copiilor în permacultură, alegând teme care sunt plăcute, interesante şi semnificative, dar şi care le dau celor mici posibilitatea de a experimenta, a înțelege și a se conecta cu natura.

Descarca Curriculum

ACTIVITATI

Aici puteți accesa o bază de date cu sute de inspirații pentru activități de lucru cu copii, inclusiv povești, cântece, jocuri și alte activități în conformitate cu programa permaculturii. O parte din aceste activități a fost incluse în manual, dar mai multe sunt disponibile aici, în limba engleză.

Instrucțiuni pentru Proiectarea unui Curs de Instruire Copiii în Permacultură

Acest document descrie un curs de instruire de două zile pe care trainerii Copiii în Permacultură (CîP) și organizatorii cursului îl pot folosi ca ghid pentru a crea propriul lor curs de instruire CîP adaptat nevoilor specifice ale participanților și caracteristicilor unice ale locației. Poate fi de asemenea folositor pentru ca educatorii să înțeleagă ceea ce se întâmplă în cadrul unui astfel de curs și dacă pot organiza unul în locația lor. Conține instrucțiuni despre cum poți crea un curs CîP pentru educatori, o listă de materiale care pot fi folosite în timpul cursului și sugestii pentru conținutul cursului.

Descarca document